Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πως να χάσετε το χρόνο σας διαβάζοντας

Υπάρχουν μερικά βιβλία που τα διαβάζεις και θέλεις το χρόνο της ζωής σου, που τους έδωσες πίσω. Όμως επειδή δεν είσαι η Ερμιόνη Γκρείντζερ, δεν μπορείς να πας πίσω το χρόνο και να κλωτσήσεις τον εαυτό σου που τα ξεκίνησε κι έτσι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συστήσεις σε άλλους να τα αποφύγουν. 

Θα μου πείτε υπάρχουν χιλιάδες τέτοια βιβλία κάθε είδους. Εδώ θα αναφερθώ σε πολιτικά ή κοινωνικά βιβλία ή βιβλία πολιτικών προσωπικοτήτων που διάβασα και αναρωτήθηκα γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου. Βιβλία που μόνο με μια ελαφριά δόση μαζοχισμού (μάλλον την έχω τελικά) μπορείς να ανοίξεις.

Ορίστε λοιπόν αγαπητοί μου αναγνώστες, η μαύρη λίστα των πολιτικών και κοινωνιολογικών βιβλίων που δεν πρέπει να ανοίξετε ποτέ: 



"ΕΣΣΔ, ο σοσιαλισμός στο κατώφλι του 2000"

Συγγραφέας του βιβλίου αυτού είναι - κρατηθείτε- ο Μίμης Ανδρουλάκης. Το βιβλίο εκδόθηκε -κρατηθείτε πάλι- από την Σύγχρονη Εποχή, το 1984. Πρόκειται για μια πολιτική εκτίμηση του πως θα είναι ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ στο κατώφλι, του διαστημικού για το 1984, έτους 2000. Ο κ. Ανδρουλάκης με έχει συνηθίσει στην πολιτική αρλουμπαρία. Αυτή την έχει υιοθετήσει επί σταδιοδρομίας του στο ΠΑΣΟΚ, όμως δεν γνώριζα τι σόι πολιτικές αναλύσεις ήταν ικανός να κάνει ως στέλεχος του ΚΚΕ. 

Το βιβλίο "ΕΣΣΔ, ο σοσιαλισμός στο κατώφλι του 2000" κινείται ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό και την επιστημονική φαντασία. Κοντολογίς, χωρίς καμιά συνεκτίμηση της πολιτικής κατάστασης στην ΕΣΣΔ, ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφει μια χώρα που όλα θα είναι λυμένα, διαπάλη δεν θα υπάρχει, προβλήματα ο σοσιαλισμός δεν θα έχει και γενικά θα ζουν όλοι ευτυχισμένοι. Τόσα ήξερε φαίνεται και τόσα έλεγε. 

Κινούμενο κάπου ανάμεσα στον Γκορμπατσόφ και τον Darth Vader, το βιβλίο αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ένα πράγμα: Ευτυχώς που αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν με τη διάσπαση...




" Mπουσίντο: Ο κώδικας των Σαμουράι"


Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τον άγραφο κώδικα τιμής των Ιαπώνων σαμουράι. Τοποθετεί το ζήτημα του κώδικα αυτού, σε ένα κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο της εποχής. Ο συγγραφέας του Ιναζό Νιτόμπε, επιχειρεί να συνδέσει, κατά τη γνώμη μου αποτυχημένα, τις αρχές του μεσαιωνικού και παρωχημένου μπουσίντο στην σημερινή πραγματικότητα. Το εκπληκτικό αυτού του βιβλίου είναι η μετάφρασή του. Μεταφραστής του " Mπουσίντο: Ο κώδικας των Σαμουράι" είναι ο έτερος αρλουμπολόγος, ο υπουργός της "γράνας" και του "στρατηγού άνεμου" Βύρωνας Πολύδωρας!


Έννοιες του μπουσίντο όπως: η ανδρεία, η ευγένεια, η τιμή, η φιλαλήθεια, η φιλευσπλαχνία, η αυτοθυσία, η αφοβία, που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό, δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με τον πρώην υπουργό των Μνημονίων, της ανεργίας και της αστικής δεξιάς.

Κάποια λοιπόν συσχέτιση επιχειρεί στον εγκέφαλό του ο κ. Πολύδωρας για να αναλαμβάνει να μεταφράσει αυτό το βιβλίο. Νοιώθει φαίνεται κοντά στον μεσαιωνικό Ιάπωνα πολεμιστή. Ας δούμε τώρα το προεκλογικό του φυλλάδιο:

"Ο Βύρων είναι απόγονος ευγενών, ορεινών πολεμιστών της Αρκαδίας, Τσιράνηδων και άλλων, οι οποίοι, αν η Ελλάδα στην εποχή τους ήταν ελεύθερο βασίλειο, όπως η Γαλλία των προγόνων του κ. Ντε Βιλπέν, θα είχαν τιμηθεί με τίτλο ευγενείας επ' ανδραγαθία."

Ακόμα κι αν όλα αυτά είναι αλήθεια, μια άλλη μεγάλη αλήθεια είναι ότι ο υπουργός των "rangers και country men" έχει τόση σχέση με τους ορεινούς πολεμιστές και τους σαμουράι, όση εγώ με τον Πάπα.


Το βιβλίο "Mπουσίντο: Ο κώδικας των Σαμουράι" εκδίδεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη



"Ζητείται Αριστερά" 




Πριν ξεκινήσω, να πω πως προσωπικά ως μουσικοσυνθέτη εκτιμώ βαθιά το Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης δεν μπορώ παρά να εκτιμώ και την αγωνιστική του παρακαταθήκη στην περίοδο της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Χούντας. Όμως κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται και τίποτα, μα τίποτα δεν είναι θέσφατο και ιερό.

Το βιβλίο "Ζητείται Αριστερά" του Μίκη Θεοδωράκη τοποθετείται χρονικά την περίοδο του ιδεολογικού του ξεπουλήματος και της αποδοχής της υπουργίας "άνευ χαρτοφυλακίου", από τον αποστάτη της δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης επιμελείται και του προλόγου του βιβλίου.


Αν και έχω πει ήδη αρκετά για να σας προϊδεάσω για το περιεχόμενο του βιβλίου, είναι φυσικό να πω δυο λόγια και για το περιεχόμενό του. Με μια φαντασιακή σχεδόν ανάλυση του πως το ΚΚΕ και η αριστερά γενικότερα έχει ξεπέσει ηθικά και πολιτικά, ο Μίκης Θεοδωράκης τοποθετεί εαυτόν εκτός του πολιτικού χώρου αυτού και λίγο πολύ στηλιτεύει τους πάντες και τα πάντα σε επίπεδο περίπου μεταφυσικό. Ο ίδιος κατά τη γνώμη του, τα είπε και τα έπραξε όλα άρτια.

Αγαπώ παρόλα αυτά πάντα το Μίκη Θεοδωράκη και τη μουσική του, αλλά αυτό του το βιβλίο μην το διαβάσετε. Κρίμα για το μέγεθος του ανθρώπου.


Το βιβλίο "Ζητείται Αριστερά" εκδίδεται από τις εκδόσεις Σιδέρη




"Η Μιμή στηρίζει την αλλαγή"


Αυτό το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει μέχρι το τέλος. Το έχω ξεφυλλίσει και μετά έπλυνα τα χέρια μου. Δεν εκτιμώ, όπως πολλοί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν εκτιμώ καθόλου την Δήμητρα Λιάνη. Όταν όμως κανείς ανάγει την πολιτική επιχειρηματολογία σε γυμνές φωτογραφίες, λαϊκισμό και χυδαιολογία δεν μπορεί παρά να γράφει και ένα άθλιο, γελοίο και βρώμικο βιβλίο. Οι γυμνές φωτογραφίες της Λιάνη, που στο κάτω κάτω δεν αφορούν παρά την ίδια, φιγουράρουν σε πολλές σελίδες του "βιβλίου" και η αναφορά στις μίζες και τα πάμπερς του Ανδρέα Παπανδρέου δίνουν και παίρνουν.

Βέβαια αυτά ακούγονται λίγο αστεία, όταν παραπέμπεσαι για μίζα 6 εκατομμυρίων ευρώ, offshore και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, γιατί ξέχασα να σας πω, ότι συγγραφέας του αριστουργήματος είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ!


Και όπως συμβαίνει με τα "σοβαρά" πολιτικά βιβλία, η ουσία των πραγμάτων παραμένει έξω από την κριτική. Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μάαστριχ, η αμερικανολαγνεία του ΠΑΣΟΚ του 1980 και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του συνδικαλισμού, είναι μόνο μερικά από αυτά. Για αυτά βέβαια τίποτα, αφού σε αυτά είχε χωμένο και το δικό του δαχτυλάκι ο Γιώργος Καρατζαφέρης ως στέλεχος της ΝΔ και μετέπειτα ως πολιτικός αρχηγός του εμετικού κόμματος ΛΑΟΣ.

Το "Η Μιμή στηρίζει την αλλαγή" εκδίδεται από τις εκδόσεις Ισοκράτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου