Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ένα οφειλόμενο "ευχαριστώ" στον Άκη Κατωπόδη


Από τις προεκλογικές κορόνες που υποφέραμε, όταν εν τέλει εξελέγη
δήμαρχος ο κ. Άκης Κατωπόδης
Ο κύριος Άκης Κατωπόδης, είναι ο νέος δήμαρχος Βύρωνα. Εκλέχθηκε στη δεύτερη Κυριακή με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ και είναι εκπαιδευτικός. 

Από αυτή την παράταξη δεν περίμενα ποτέ πολλά, όπως ούτε και από το  κόμμα τους αλλά μια κατανόηση στα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας δεν θα έβλαπτε, ειδικά από μια παράταξη με "ευαισθησία στον πολίτη που μαστίζεται από την ανθρωπιστική κρίση". Το παρακάτω άρθρο αποτελεί καταγραφή των πρώτων δειγμάτων γραφής της δημοτικής μας αρχής, αλλά και ένα μεγάλο "ευχαριστώ" εκ μέρους μου για την κατανόηση και την ανθρωπιά του δημάρχου και της παράταξής του. 

Τον μήνα αυτό η Επιτροπή Ανέργων Βύρωνα παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και κατάθεσε μια σειρά αιτημάτων- προτάσεων για την ανακούφιση των πολιτών του δήμου. Μερικά από αυτά ήταν τα παρακάτω: 

  1. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη ή μείωσή τους για όσους δεν εργάζονται 
  2. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για τους ανέργους 
  3. Χορήγηση γεύματος από το Δήμο με ευθύνη του κράτους για τα παιδιά των ανέργων στα σχολεία
  4. Να πηγαίνουν χωρίς να πληρώνουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους στα πολιτιστικά και αθλητικά εργαστήρια του Δήμου
Αιτήματα που κατά τη γνώμη μου δεν είναι ούτε ανεδαφικά ούτε μαξιμαλιστικά. Πρόκειται για στοιχειώδη και ουσιαστικά αιτήματα για την ανακούφιση των δημοτών του Βύρωνα που ζουν σε σκληρές και δύσκολες συνθήκες. 

Ο δήμαρχος Βύρωνα και η παράταξή του απάντησαν με τις εξής φράσεις: 

  • "Δεν είναι εφικτά" 
  • "Δεν έχουμε στοιχεία για να πάρουμε τέτοια μέτρα"
  • "Ο Δήμος δεν έχει λεφτά για να πάρει τέτοια μέτρα"
  • " Και εμείς αυτά πιστεύουμε αλλά δεν γίνονται"
Ο ίδιος ο κύριος Κατωπόδης απάντησε επακριβώς: "Είναι φιλοσοφικώς ορθά αλλά δεν γίνονται". 

Οι υπόλοιπες παρατάξεις του Βύρωνα (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) κράτησαν σιωπή ιχθύος, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να πάρουν θέση. 

Θα μου πείτε: " Ωραία, με αυτά τα μέτρα θα λυθεί κανένα πρόβλημα;" Δεν θα σας απαντήσω εγώ. Θα απαντήσουν οι άνεργοι του Βύρωνα με την ανακοίνωσή τους που έγραφε: " Παρότι είναι μέτρα που δεν λύνουν οριστικά τα προβλήματα μας, είναι μέτρα για να πάρουμε μια ανάσα, ακόμα και αυτά χαρακτηρίστηκαν ως “ουρανός με τα άστρα. Διατυπώθηκε ότι θα σταματήσει ο Δήμος να λειτουργεί αν σταματήσει να εισπράττει …από τους ανέργους"

Πόσο ανεδαφικά είναι όμως αυτά τα μέτρα; Ας δούμε έναν δήμο με κομμουνιστή δήμαρχο. Δεν θα μιλήσω για την Πάτρα που είναι ένας τεράστιος θεωρητικά δήμος (και που ο Πελετίδης εφαρμόζει τα ίδια μέτρα εκεί). Ας πάρουμε τον πάμφτωχο δήμο της Ικαρίας που παραδόθηκε μετά τις αθλιότητες του πρώην δημάρχου του Σταυρινάδη στον κομμουνιστή δήμαρχο Σταμούλο. Τα ίδια μέτρα προσπαθεί να εφαρμόσει (και με επιτυχία) ο δήμος εκεί. Μέχρι και πρόγραμμα ανακύκλωσης έχει που δεν αξιωθήκαμε να δούμε ολοκληρωμένα στο Βύρωνα. 

_ Τι περισσότερο έχει η Ικαρία; 

_ Κομμουνιστή δήμαρχο... 


Τόσα χρόνια ακούω την παράταξη "Στάση Βύρωνα" να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για το επίπεδο ζωής των βυρωνιωτών. Να οργανώνει "κοινωνικά ιατρεία", "κοινωνικά φαρμακεία", "παζάρια ρούχων" και σεμινάρια κάθε είδους στην κατάληψη "Λαμπηδόνα". Εδώ κύριοι έχει φθάσει το σημείο που "ξυρίζουν το γαμπρό": Όταν η παράταξη αυτή έχει τη δημαρχεία. Και από όσο φαίνεται η κοινωνική τους ευαισθησία εξαντλείται στα λόγια.

Σαν μέλος οικογένειας που συντηρεί άνεργο, σαν πρώην άνεργος που είχε την τύχη να εργάζεται σήμερα με 3 κι 60, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δήμαρχο Άκη Κατωπόδη και την παράταξή του, που στάθηκαν με τέτοια ευαισθησία απέναντί μας. 




ΥΓ: 30 του μήνα στην γειτονική Καισαριανή σας εύχομαι να πάρετε όσα μας δώσατε ! 


Πηγή: Δείτε σχετικά εδώ
           Η εικόνα από εδώ



1 σχόλιο: