Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Μεξικό: Αστυνομία και καρτέλ απέναντι στο λαό


Σήμερα η κρατική καταστολή στο Μεξικό πολλαπλασιάζεται και παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά.


Αποτελεί βαρβαρότερη μορφή της η από κοινού δράση αστυνομικών και πληρωμένων δολοφόνων, με πλήρη συντονισμό, και στην οποία εμπλέκονται η  διοίκηση του δήμου της Iguala, η κυβέρνηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του κόμματος  PRD στο κρατίδιο του Guerero, όπως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Θύματα των δολοφονικών αυτών επιθέσεων είναι όσοι παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα στο Μεξικό, όσοι αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου και  μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια των μονοπωλίων.

Μέλη συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, του γνωστού καρτέλ στο Μεξικό δολοφόνησαν τους 43 φοιτητές που απήγαγε η τοπική αστυνομία στην πόλη Ιγκουάλα του Μεξικό πριν από έξι βδομάδες.

Οι αρχές της χώρας ανακάλυψαν τις αποτεφρωμένες σορούς των φοιτητών οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε σακούλες και είχαν πεταχθεί σε ένα σκουπιδότοπο και σε ένα ποτάμι, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μεξικανική κυβέρνηση.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χεσούς Μουρίγιο, δήλωσε ότι τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκαν ότι έβαλαν φωτιά στις σορούς των φοιτητών σε μια χωματερή κοντά στην Ιγκουάλα στην πολιτεία Γκερέρο, όπου χάθηκαν τα ίχνη των 43 θυμάτων μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αυτών και της τοπικής αστυνομίας. «Δεν έβαλαν απλά φωτιά στα πτώματα, αλλά έκαψαν και τα δικά τους ρούχα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα μέλη της συμμορίας «επιμελούνταν» τη φωτιά, η οποία έκαιγε για 12 ολόκληρες ώρες.


Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που συνεργάζονταν με μία συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, απήγαγαν τους φοιτητές μετά τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει.

Ο πρόεδρος του Μεξικό Πένια Νιέτο, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα ευρήματα των ερευνών και δεσμεύτηκε ότι οι υπαίτιοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ωστόσο η κυβέρνηση του ακολουθεί πολιτική άγριας καταστολής κατά του λαϊκού κινήματος, ενώ η συνεργασία τμημάτων του κρατικού μηχανισμού με τα καρτέλ ναρκωτικών, είναι μέρος της καθημερινότητας στο Μεξικό.

Στις 26 Σεπτέμβρη, μία μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στην πόλη Ιγκουάλα χτυπήθηκε από πυρά δημοτικών αστυνομικών σε συνεργασία με ενόπλους-μέλη καρτέλ ναρκωτικών. Έξι φοιτητές δολοφονήθηκαν επί τόπου και άλλοι 43 απήχθησαν.

Οι επιθέσεις και το αιματοκύλισμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων φαίνεται ότι οργανώθηκαν από τον πρώην δήμαρχο της πόλης Ιγκουάλα, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα και τη σύζυγό του, Μαρία ντε λος Άνχελες Πινιέδα που συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες.

Η εξαφάνιση των φοιτητών προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μεξικό εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τις έρευνες.

Η ταυτοποίηση των θυμάτων αποτελεί δύσκολο έργο για τις αρχές αφού οι σοροί τους έχουν απανθρακωθεί και είναι αβέβαιο το πότε θα υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Χεσούς Μουρίγιο, Μουρίγιο. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία «που να συνιστούν ότι πρόκειται για τους φοιτητές».

Οι αρχές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τις ταυτότητες των θυμάτων από τις οδοντοστοιχίες τους καθώς ακόμα και αυτές έχουν γίνει στάχτη. Ο Μουρίγιο δήλωσε ότι τα λείψανα θα σταλούν στο πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας προκειμένου να γίνει η τελική ταυτοποίηση του DNA των θυμάτων.

Στο Μεξικό των εξαφανισμένων γυναικών της Τσιουάουα, των sweatshops και της άκρατης σαρωτικής ανεργίας το κράτος και παρακράτος δολοφονούν τον λαό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου