Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ακόμα ένα εργοδοτικό έγκλημα


Νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση, στο Βελεστίνο, στη Β' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.


Την ώρα που το μιντιακό κράτος έχει γεμίσει με αναλύσεις και συζητήσεις για την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, σιγή νεκροταφείου κρατείται για την εργοδοτική δολοφονία  στη Β' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου με θύμα τον 49χρονο εργάτη Χρήστο Ανεστιάδη.

Ο άτυχος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, έπεσε μέσα στη δεξαμενή νερού που δεν φυλάσσονταν ούτε είχε περίφραξη και βρέθηκε πνιγμένος αρκετή ώρα μετά από συναδέλφους του που τον αναζητούσαν. Η εν λόγω δεξαμενή, βάθους έξι μέτρων, είναι εκτός του κτιριακού συγκροτήματος παραγωγής, δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός, ώστε κάποιος να έχει έστω και τη στοιχειώδη ορατότητα, είναι εντοιχισμένη στο έδαφος και δεν υπάρχει καμία περίφραξη, κιγκλίδωμα ή έστω προειδοποιητική πινακίδα. 

Σημαντικότερο όλων: Ο άτυχος εργάτης πήγαινε μόνος του στη δεξαμενή, καθώς η εταιρεία αρνιόταν να προσλάβει δεύτερο άτομο, στο όνομα της μείωσης του κόστους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ποιος είναι και ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργίας Βόλου. Ο βιομήχανος Μάνεσης είναι ο ίδιος που απειλούσε, απέλυσε και βρέθηκε απέναντι στους χαλυβουργούς της Ελευσίνας και τον δίκαιο αγώνα τους. 

Το φρικτό περιστατικό δεν είναι τυχαίο ούτε μοναδικό. Τον Αύγουστο του 2006, 29χρονος εργαζόμενος, πατέρας ενός οκτάμηνου κοριτσιού, σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες (έπεσε σε αφύλακτη δεξαμενή νερού) στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» του Βόλου. 

Το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό: Ο κύριος Μάνεσης ΔΕΝ είναι απλά αδιάφορος. Ο κύριος Μάνεσης προς χάριν του κέρδους του έχει βάψει τα χέρια του με αίμα εργατών, και όχι με έναν αλλά με πολλαπλούς τρόπους. 

Άξιο μέλος της τάξης του, που κάποτε βύθιζε φορτηγά πλοία κλειδώνοντας ναυτικούς στα αμπάρια για να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση και που πάταγε φοιτήτριες με λεωφορεία απεργοσπαστών, συνεχίζει τον αιματηρό κύκλο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα αποχή και από αύριο Σάββατο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτώντας: Ουσιαστικά μέτρα προστασίας, προσλήψεις προσωπικού (δουλεύουν 12ωρα) και επαναφορά του μισθού στα προ μείωσης επίπεδα.

Για δολοφονία κάνει λόγο και το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», αντιπροσωπεία του οποίου μαζί με τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο.


Φωτογραφία της δεξαμενής με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας





Ειδησεογραφική πηγή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου