Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογική περίοδος: Round 4


ANTAΡΣΥΑ  σε σύγκλιση με Αλέκο Αλαβάνο




Σύγκλιση με αστερίσκους, σε ένα διάλογο που άνοιξε αλλά δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα, καταγράφεται μεταξύ Σχεδίου Β’ (η μετεξέλιξη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μετά την πρόταση που απηύθυνε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μετωπική πολιτική συμπόρευση σε οργανώσεις της Αριστεράς, η απάντηση του Σχεδίου Β’ είναι μεν θετική, όμως σημειώνει τις εξής διαφορές:


Πρώτον, διαφοροποιείται με κάποια σημεία της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα οποία κατά το Σχέδιο Β’ συνιστούν “ιδεολογικοπολιτικές κατευθύνσεις και τακτικές ανοικτές προς συζήτηση“. Πρόκειται για τα εξής σημεία: Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία. Πάλη για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και η απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου. Υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων στην πάλη για την επιβίωση και η βελτίωση της θέσης τους, με ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση, την αντισυνδιαχειριστική λογική και την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος. Επιμονή στην ανάγκη για επαναστατικές αλλαγές και διεκδίκηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής.

Αντιθέτως, το Σχέδιο Β’ συμφωνεί στα εξής σημεία: Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Άρνηση πληρωμής – διαγραφή του χρέους. Διώξιμο της τρόικας και κάθε κηδεμόνα. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ αλλά και από το ΝΑΤΟ. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση.

Δεύτερον σημειώνεται διαφωνία πάνω στο ζήτημα της κυβέρνησης: Όπως τονίζεται, “το παραπάνω πρόγραμμα στο σύνολό του μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στο οργανωμένο κίνημα και θα εκφράζει τις κοινωνικές τάξεις και στρώματα που έχουν συμφέρον από μια τέτοια πολιτική και τις προοπτικές που ανοίγει”.

Τρίτον, το Σχέδιο Β’ τάσσεται με την άποψη ότι το υπό συζήτηση μέτωπο πρέπει να είναι πιο ανοιχτό. Όπως τονίζεται, “το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για το οποίο συζητούμε δεν πρέπει να αποκλείει δυνάμεις που ενδεχομένως δε συμφωνούν σε επιμέρους ζητήματα”.


Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 είχε προηγηθεί κοινή συνάντηση Σχεδίου Β’ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν “επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χώρων για μετωπική συμπόρευση και συμφωνήθηκε η συνέχιση του διαλόγου πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα καθώς και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα της περιόδου”.

Το παραπάνω τυχοδιωκτικό σχήμα έφθασε να κριτικάρει μέχρι και το ΣΕΚ, μιλώντας για δεξιά παρέκκλιση του ΑΝΤΡΑΣΥΑ.

Εμείς εδώ στο Marxism Daily  πάντως ακόμα γελάμε...

Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου