Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Έχετε δίκιο. Δεν μπορούμε να τους κρίνουμε


Το φαινόμενο του "δεν μπορώ να κρίνω" εξαπλώθηκε σαν ιός μετεκλογικά. Με πρωτεργάτη τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, που ξαφνικά "συμπάθησαν" τον ΣΥΡΙΖΑ, η πιο πολυχρησιμοποιημένη φράση των ημερών είναι η εξής: "Δεν μπορώ από τώρα να τους κρίνω. Θα δούμε τι θα κάνουν." Η άποψη αυτή φαίνεται να έχει περάσει δυναμικά στον κόσμο και μάλιστα όχι μόνο σε όσους ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 

Αλήθεια, τι χρειάζεται σύμφωνα με τη λογική για να κρίνει κανείς; 

1) Ένα όργανο παρατήρησης 
2) Ένα φίλτρο αξιών, εμπειριών, γνώσεων και αντιλήψεων
3) Ένα φαινόμενο, περιστατικό ή γεγονός

Για ποιο λόγο λοιπόν έχουμε στερηθεί της ικανότητας κρίσης μας; 

Οι πιο ξεκάθαρες αλήθειες που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι: 

1) Έχει συνομιλήσει με όλα τα αστικά κέντρα συμφερόντων, εθνικά και διεθνή
2) Έχει δώσει εχέγγυα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, το City, τις ΗΠΑ κτλ
3) Έχει αναδιπλωθεί σε γωνία 180 μοιρών από τις αρχικές του θέσεις για το Μνημόνιο, το χρέος, τη δανειακή σύμβαση κτλ
4) 'Εχει την ανοιχτή στήριξη ενός μεγάλου μέρους της διεθνούς και εγχώριας αστικής τάξης

Τα παραπάνω αποτελούν γεγονότα. 

Γεγονός αποτελούν και οι παρακάτω φρέσκες, μετεκλογικές δηλώσεις: 

  • Νίκος Γιαννόπουλος«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εργοστάσια που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης: Δεν μπορούν όλα να ξαναρχίσουν να παράγουν, ορισμένα όμως μπορούν, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τους χορηγήσει φοροαπαλλαγές για τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα». Το παραπάνω χαρακτηρίζεται ως «ρηξικέλευθη» πρόταση από το Βαρουφάκη. 
  • Αλέξης Τσίπρας:  «Η κυβέρνηση επιχειρεί να παντρέψει «την αρχή της αποδοχής του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία (...) με την αρχή του σεβασμού στους κοινούς μας κανόνες (...) είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε. Διότι αποτελούν ιδρυτικούς κανόνες των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» Βρυξέλλες 2015.
  • Αλέξης Τσίπρας«Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν θα πληρωθούν κανονικά" 17/01/2015.
  • Γ. Σακελλαρίδης: «Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους» Γιούρογκρουπ της περασμένης βδομάδας.
  • Βαρουφάκης: «Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ("κόκκινα δάνεια")» Γιούρογκρουπ της περασμένης βδομάδας.
  • Σταθάκης: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις». Ένας νόμος περισσότερο στοχευμένος στην ικανοποίηση των προτεραιοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων, στις οποίες θα προσαρμοστούν τα κλαδικά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια. Δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.Διατήρηση των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για το κεφάλαιο (π.χ. εφοπλιστές), αλλά και διεύρυνση των φορολογικών απαλλαγών για τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας.Διεύρυνση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω της αύξησης του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά και πιο στοχευμένη αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης σε υποδομές και έργα στήριξης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου
Ας δούμε και τις δηλώσεις των "κακών μνημονιακών" κομμάτων για το επικείμενο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ: 

  • Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ): «Σε αυτήν τη διαπραγμάτευση προσέρχεστε έχοντας τη στήριξη του Κοινοβουλίου, τη στήριξη σίγουρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πετύχετε μια λύση, η οποία θα είναι εθνικά ωφέλιμη, η οποία θα μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Προγραμματικές δηλώσεις στην πρώτη Ολομέλεια της Βουλής.
  • Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ): «Σας το λέω καθαρά από την πρώτη στιγμή, ότι όποιος αγαπάει την πατρίδα του, θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Αλλά ακριβώς επειδή αγαπάμε την Ελλάδα, κύριε υπουργέ, δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό της μέλλον και η ευρωπαϊκή της πορεία. Εμείς, κύριε Τσίπρα, δεν θα κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς επί δυόμισι χρόνια από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας. Και σας εύχομαι ειλικρινά να πετύχετε». Προγραμματικές δηλώσεις στην πρώτη Ολομέλεια της Βουλής.
  • Σπύρος Δανέλλης (ΠΟΤΑΜΙ): «Εκεί, που οφείλουμε να συμφωνήσουμε επιτέλους είναι στα προαπαιτούμενα για τη δημιουργία ενός ελκυστικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος. Ο κύριος πρωθυπουργός μας κάλεσε να συμπαραταχθούμε στην προσπάθεια της χώρας. Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, Το Ποτάμι θα είναι δίπλα σας αν επιχειρήσετε τις μεγάλες αλλαγές που δεν έγιναν γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για να γίνουν, τις μεταρρυθμίσεις που θα μας κάνουν επιτέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος». Προγραμματικές δηλώσεις στην πρώτη Ολομέλεια της Βουλής.
  • Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ):  «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας στηρίζουμε απερίφραστα και ειλικρινά στη διεθνή διαπραγμάτευση. Το λέμε αυτό καθαρά σε όλες τις επαφές μας με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα και τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα είτε αυτά μετέχουν σε κυβερνήσεις είτε είναι αντιπολιτευόμενα». «Σας στηρίζουμε. Ως αντιπολίτευση σας στηρίζουμε»

Από τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Φέσσα: 


Θ. Φέσσας:«Σε ορισμένα σημεία έχει αποτύχει, σε άλλα πέτυχε. Ειδικά στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης - όπως αποτυπώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αλλά το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με λάθος προτεραιότητες. Έπρεπε να έχουν προταχθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Αλ. Τσίπρας: «Αυτό το πρόγραμμα επέφερε, φυσικά, το αποτέλεσμα να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα και να έχουμε πλεονάσματα,όμως επέφερε ταυτόχρονα και σημαντικές ζημιές στον κοινωνικό ιστό (...) Η άποψή μου είναι ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο μνημόνιο ήταν φύλλο συκής (...) Το φύλλο συκής που συνόδευε το μνημόνιο, οι μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν έγιναν, είναι ένα αντικείμενο, το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε μαζί με τους εταίρους. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκαν, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν, θέλουμε να τις υλοποιήσουμε».

Θ. ΦέσσαςΔεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Και οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Αυτό ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε συναίνεση. Η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, προβεί σε εμφανείς παραχωρήσεις. Δεν μιλάει πια για κούρεμα, αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους. Έχει επίσης διαμηνύσει ότι δέχεται ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για έναν συμβιβασμό και μιας λύσης "win-win"».

Αλ. ΤσίπραςΑυτό που υπάρχει είναι η ανάγκη να δούμε πώς θα καλύψουμε το έδαφος, πώς θα βρούμε κοινούς τόπους ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που ίσχυε μέχρι πρότινος και τυπικά ισχύει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και σε αυτό το πρόγραμμα - γέφυρα, όπως το ονομάσαμε».

Θ. Φέσσας:«Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προεκλογικής της ρητορικής και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική (της χώρας)».

Αλ. Τσίπρας:«Αυτό που έχουμε ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι ο δύσκολος συνδυασμός δύο βασικών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση: Την αρχή της αποδοχής, του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία, στη δημοκρατία, στο αποτέλεσμα δηλαδή των εκλογών στην Ελλάδα, με την αρχή του σεβασμού στους κοινούς μας κανόνες. Και είπα ότι παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε με αυτούς τους κανόνες, διαφωνούμε με τους κανόνες της σκληρής και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με το Σύμφωνο Σταθερότητας, εντούτοις, είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε. Διότι αποτελούν ιδρυτικούς κανόνες των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ' αυτή την έννοια, νομίζω ότι αυτός είναι ο κρίσιμος συμβιβασμός»


Το λοιπόν; Από που κι ως που δεν μπορεί κανείς να κρίνει, όταν το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό; Από που κι ως που απολέσαμε την ικανότητα που ως είδος μας ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα; Μήπως απλά δεν θέλουμε να απογοητευτούμε; Μήπως θέλουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ; Και μήπως άραγε τα αντανακλαστικά του κόσμου δεν στρεβλώνονται με αυτόν τον τρόπο; 

Και άραγε όταν με 15 -20 μέρες στην κυβέρνηση, το τιμώνι στα χέρια του "μεγάλου τιμωνιέρη" γυρνά ήδη προς το συμφέρον του κεφαλαίου, δεν θα έπρεπε να έχουμε αντιδράσει; Έστω να έχουμε προβλέψει; Να έχουμε εκτιμήσει τι πρόκειται να έρθει; 


Έχετε δίκιο. Δεν μπορούμε να τους κρίνουμε...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου