Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι πολιτισμένοι και οι κάφροι

Ένα βίντεο που σοκάρει κυκλοφορεί εδώ και μερικές ώρες στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το βίντεο μιας ομάδας Τζιχαντιστών του ISIS που έχουν εισέλθει στο Μουσείο της Μοσούλης και καταστρέφουν εκθέματα της Ασσυριακής εποχής του Ιράκ με την αιτιολογία ότι: 

«Ο προφήτης μάς διέταξε να ξεφορτωθούμε τα αγάλματα και τα λείψανα. Οι σύντροφοί του έκαναν το ίδιο όταν κατέλαβαν χώρες μετά από εκείνον»



Ως αθεράπευτος αρχαιολάτρης δεν μπορώ παρά να νιώσω ένα ρίγος, όμως σε δεύτερη ανάγνωση στρέφω τη σκέψη μου στην Ευρώπη. 

Μιλάμε για το Ιράκ. Μια χώρα προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας από το 1918 που ο αποικιοκρατικός της στρατός την κατέλαβε. Τα πρώτα ακριβή σύνορά της κατοχυρώθηκαν το 1920 ακριβώς όπως όριζαν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διόρισε και τον πρώτο μονάρχη της χώρας Φεϊζάλ Α. 

Μιλάμε για μια χώρα που από το 1930 που τυπικά θεωρείται ανεξάρτητη, αποτελεί μαριονέτα του Ηνωμένου Βασιλείου και μετέπειτα των ΗΠΑ. Μια χώρα που ο εξωτερικός αποικιοκράτης έλεγχε την τοπική εξουσία μέσω φυλετικών πολέμων. Μια χώρα που οι ΗΠΑ ισοπέδωσαν κυριολεκτικά στον Πόλεμο του Κόλπου. Μια χώρα που οι δικτατορίες (Σαντάμ Χουσείν) και οι κυβερνήσεις ανδρείκελα των δυτικών συμφερόντων εξακολουθούν να αποτελούν πραγματικότητα. 

  • Μια χώρα με ανεργία 16-17%
  • Με ποσοστό ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας 25- 28% (2008) 
  • Με το 90% των κρατικών εσόδων να προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία η οποία πουλά πετρέλαιο της κατά 25% σε αμερικανικό κολοσσό.

Και ας μιλήσουμε γενικότερα. Η Μέση Ανατολή και ολόκληρη η Αφρική, χώρες δηλαδή που ο λευκός Ευρωπαίος σήμερα αποκαλεί "Χώρες του Τρίτου Κόσμου" ή αν είναι πιο ευγενικός "Αναπτυσσόμενες Χώρες", αποτέλεσαν για τουλάχιστον 150 με 200 χρόνια αποικίες των ευγενών Ευρωπαίων. Σήμερα δε, αποτελούν χώρες με έντονα δυτικά συμφέροντα, κυβερνήσεις ανδρείκελα και δικτατορίες που εξυπηρετούν τη μια ή την άλλη πολυεθνική. 



Ή μήπως θα ξεχάσουμε ότι οι κεφαλές του ISIS είναι οι ίδιοι οι "αντικαθεστωτικοί" της Συρίας που πολεμούσαν τον Άσαντ και στους οποίους τώρα έχει δωθεί ένας νέος ρόλος; 

Η αλήθεια είναι ωμή. Οι χώρες του πρώην αποικιοκρατικού κόσμου βυθίστηκαν από τη δυτική εκμετάλλευση στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Ρουφήχτηκαν μέχρι το μεδούλι σε πόρους, πλούτο και ανθρώπινο δυναμικό. Είναι χώρες στις οποίες ακόμα τα δυτικά συμφέροντα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Χώρες στις οποίες ο διεθνής Ιμπεριαλισμός γ...μεί και δέρνει (συγγνώμη και για την έκφραση). Χώρος στις οποίες ο άνθρωπος έχει πολύ μικρότερη αξία από τον χρυσό, το πετρέλαιο και τα διαμάντια. 

Αλλά ελάτε πίσω στη Γηραιά Ήπειρο 

Μήπως οι λόρδοι και οι βαρώνοι αποικιοκράτες δεν έσπαγαν με καλέμια, σφυριά και βαριοπούλες τα πολιτιστικά κειμήλια των χωρών αυτών; Μήπως το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και άλλα τέτοια ευγενή ιδρύματα δεν είναι γεμάτα με τα όσα οι ευγενείς πρόγονοι των σημερινών πολιτισμένων Ευρωπαίων έκλεψαν; 

Μήπως ο Χάουαρντ Κάρτερ που παράθεσε γεύμα στον τάφο του Ραμσή του 11ου σέβονταν τον αιγυπτιακό πολιτισμό; Ας σημειώσουμε δε ότι παράλληλα οι Αιγύπτιοι εργάτες του γνώριζαν τις χείριστες συνθήκες εργασίας και οι θάνατοι πολλών εξ αυτών αποδόθηκαν στην ... κατάρα του Φαραώ.



Μήπως ο Λόρδος Έλγιν δεν διέλυσε με σιδεροπρίονα και σφυριά τα γλυπτά της ζωφόρου του Παρθενώνα για να τα μεταφέρει στην πατρίδα του; 

Μήπως οι αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές που έκαναν τον "Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας" του Μπους, δεν κατέκλεψαν τα μουσεία του Ιράκ; Δεν ξαφρίστηκαν έτσι εκατομμύρια από πωλήσεις σε ιδιωτικές συλλογές;

Ή για να το πάω και ένα βήμα μετά, δεν είναι και η δική μας δυτικού τύπου κουλτούρα που διαθέτει "πολιτισμένα πρότυπα" τύπου Indiana Jones, Ρικ Ο'Ντόνελ και άλλων ενόπλων αρχαιολόγων του Hollywood που καταστρέφουν, διαλύουν και σκοτώνουν μέχρι να πάρουν (για την πάρτη τους πάντα) αυτό που θέλουν;

Για να μιλήσουμε και για τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό τώρα.

Είναι άραγε τόσο ειδεχθής; 

Ναι είναι. Είναι μια θρησκεία που χρησιμοποιείται για έναν πόλεμο συμφερόντων και ως τέτοια ωθεί τους ανθρώπους σε φρικτά εγκλήματα. Όμως απέχει πολύ από τη δική μας θρησκεία και την εργαλειοποίησή της σε ανάλογες περιστάσεις;

Μήπως δεν ήταν ο Τζωρτζ Μπους που έλεγε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ και ο "Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας" ήταν κάτι που επιθυμούσε ο Θεός; 

Μήπως η δυτική Καθολική Εκκλησία δεν κώφευε απέναντι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και των Ιταλών φασιστών τη στιγμή που εξοντώνονταν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων;

Μήπως η δυτική Καθολική Εκκλησία δεν πωλούσε τα μωρά των πολιτικών κρατουμένων στη δικτατορία του Φράνκο, σε μητέρες που δεν θα ήταν κομμουνίστριες; 

Ή μήπως στην πάμφτωχη Ελλάδα του Εμφυλίου δεν κόβανε κεφάλια ανταρτών για να τα πουλήσουν στο κράτος για μια λίρα το κεφάλι, ενώ οι ιερείς κουβαλάγαν και όπλα για να "ηττηθεί ο συμμοριτισμός"; (Ας σημειωθεί ότι τότε η Ελλάδα ξαναχτίζονταν με τα αμερικανικά πακέτα Μάρσαλ)



Aλλά ας μην πάμε και τόσο πίσω. Ορίστε τι έκαναν οι Έλληνες νεοναζί Λοκατζήδες στη Σρεμπρένιτσα, τότε που η Ελλάδα υπερασπίζονταν το "ομόδοξο έθνος των Σέρβων".



Και εδώ ο τρόπος με τον οποίο βασάνισαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί νεοναζί της Ουκρανίας τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος πριν μερικούς μήνες:





Οι εικόνες λοιπόν που σοκάρουν τους καλοζωισμένους Ευρωπαίους: 
  • Αποτελούν κομμάτι και της δικής τους συμπεριφοράς του παρελθόντος, αλλά και της σημερινής στάσης των εκλεγμένων κυβερνήσεών τους.
  • Είναι καθαρό αποτέλεσμα της αποικιοκρατικής πολιτικής που τα κράτη τους εξακολουθούν να εφαρμόζουν (με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ αλλά και κατά μονάς) στις χώρες-σκουπιδοντενεκέ της Ευρώπης. 

Είναι λοιπόν τα συμφέροντα του σύγχρονου Ιμπεριαλισμού που δημιουργούν τις συνθήκες εκκόλαψης του ISIS και όλων αυτών των περιστατικών. 

Και πιστέψτε με ο σύγχρονος Ιμπεριαλισμός έχει κατά κύριο λόγο δέρμα λευκό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου