Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

 Καινούργια ενότητα αρχειακών τεκμηρίων στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Kαθώς η πολύχρονη και κοπιώδης προσπάθεια αποκατάστασης των αρχείων συνεχίζεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η ηλεκτρονική σάρωση ενός αξιοσημείωτου αριθμού εντύπων της περιόδου 1950-1967 κατέστησε δυνατή και τη δημιουργία αντίστοιχης ενότητας και στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης».

Σε πρώτη φάση η νέα ενότητα (Γ) περιλαμβάνει 987 νέα τεκμήρια με αναφορά σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής ζωής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα 13 φύλλα παράνομων εφημερίδων, που εξέδιδε το ΚΚΕ στην Αθήνα και στην επαρχία μέχρι τη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων, έντυπα αδελφών Κομμουνιστικών Κομμάτων (ανάμεσά τους μπροσούρα του Γαλλικού ΚΚ με τις εκτιμήσεις για τα γεγονότα του Μάη/Ιούνη 1968), αλλά και η μεγαλύτερη υποενότητα, αυτή των συνδικαλιστικών εντύπων (199 τεκμήρια), όπου προεξέχει η εφημερίδα «Ελεύθερα Συνδικάτα» του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) καθώς και ο «Ναυτεργάτης» και διάφορες προκηρύξεις και μπροσούρες της ΟΕΝΟ.

Από την καινούργια αυτή ενότητα δεν μπορούν να απουσιάζουν διάφορα έντυπα του φοιτητικού κινήματος, του φιλειρηνικού, των κινήσεων για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και αλλού κλπ. Πολύ σημαντικά είναι και τα φιλολογικά περιοδικά αυτής της περιόδου, όπως π.χ. η «Επιθεώρηση Τέχνης», τα «Χρονικά της Νίκαιας» κλπ. Πολύτιμη είναι βέβαια και η συλλογή των 205 φύλλων των εντύπων της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου.

Δεν πρέπει να υποτιμηθούν όμως και τα 1.176 τεκμήρια που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες ενότητες. Σε αυτά συγκαταλέγονται σπάνιες εκδόσεις και περιοδικά της εικοσιπενταετίας 1910-1935, πολύτιμα έντυπα της περιόδου 1940-1949 (όπως σπάνιες προκηρύξεις του Εργατικού ΕΑΜ και το περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα»), παράνομα φύλλα του «Ριζοσπάστη» του 1956 και 1958, προεκλογικά υλικά της προδικτατορικής ΕΔΑ, πάμπολλες εφημερίδες και προκηρύξεις του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974 και φτάνουν στην πολύ σημαντική ενίσχυση της υποενότητας που αφορά στα έντυπα της πολιτικής προσφυγιάς.

Με την προσθήκη αυτών των ντοκουμέντων, η αρχειακή μας συλλογή ξεπερνάει πλέον τις 95.000 τεκμήρια (95.054).

Σημαντικά εμπλουτίστηκε και η βιβλιοθήκη του Επιμορφωτικού μας Κέντρου μέσα από σημαντικές δωρεές φίλων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Σε αυτούς προσμετράμε και το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που πρόσφατα μας δώρισε πάνω από 200 τίτλους βιβλίων.

Όλα τα παραπάνω είναι στη διάθεση του κάθε επισκέπτη μας, Δευτέρα - Παρασκευή 9.00-17.00, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου