Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα - Νέο φως στο μυστήριο της εκτέλεσης

"Κάθε αληθινός ποιητής είναι επαναστάτης"
Αποτελεί μαύρη σελίδα της ισπανικής ιστορίας, επαίσχυντο μυστικό της δικτατορίας του Φράνκο και ως σήμερα άλυτο μυστήριο. Ο λόγος για τις συνθήκες και τον τόπο εκτέλεσης και ταφής του μεγάλου κομμουνιστή συγγραφέα και ποιητή της Ισπανίας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Έως και πρόσφατα, η επικρατούσα άποψη από πλευράς ιστορικών και ερευνητών ήταν ότι ο Λόρκα συνελήφθη στο σπίτι που κρύβονταν στη Γρανάδα, ένα μήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας και το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου το 1936. Ο Λόρκα σύμφωνα με την παραπάνω άποψη, οδηγήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία στο φαράγγι Βιθνάρ της Γρανάδα όπου εκτελέστηκε μαζί με χιλιάδες άλλους αμάχους και τα οστά του τοποθετήθηκαν σε ομαδικό τάφο. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο. 

Παρά το γεγονός ότι οι ισπανικές κυβερνήσεις διενέργησαν επιχειρήσεις ανεύρεσης του τάφου του Λόρκα, κανένα σοβαρό στοιχείο που να υποδεικνύει τον τόπο ταφής, αλλά ούτε και ο ίδιος ο τάφος δεν ήρθε στο φως. 

Σήμερα, το δίκτυο Σερ, έφερε στο φως την εντολή εκτέλεσης του κομμουνιστή ποιητή, η οποία ρίχνει φως σε ορισμένα σημεία της εκτέλεσης. Η εντολή αναφέρει ότι  ο Λόρκα δολοφονήθηκε μαζί με ένα ακόμη άτομο μετά τη σύλληψή του σε φιλικό σπίτι όπου κρυβόταν και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο Βιθνάρ, περιοχή βόρεια της Γρανάδα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία ταφής. Ο ποιητής μεταφέρθηκε σε μια περιοχή που ονομάζεται Fuente Grande, όπου «Εκτελέστηκε αφού ομολόγησε και θάφτηκε εκεί, σε έναν ρηχό τάφο». Το περιεχόμενο της ομολογίας του, αλλά και το εάν ή όχι ανακρίθηκε πρώτα, δεν αναφέρεται στο έγγραφο. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το έγγραφο αποκαλεί τον Λόρκα «σοσιαλιστή», «μασόνο της στοάς στην Αλάμπρα» και του πιστώνει την «πρακτική της ομοφυλοφιλίας και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς».

Το έγγραφο φαίνεται πως συντάχθηκε το 1965 στα κεντρικά της αστυνομικής διεύθυνσης της Γρανάδας για άγνωστους λόγους ή κατόπιν αγνώστου αιτήματος.

Σύμφωνα πάντως με γνωστό μαρτυριακό υλικό "Ο Λόρκα δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να δολοφονήσουν."

Ο δικτάτορας Φράνκο είχε κάποτε ισχυριστεί, ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τον θάνατό του Λόρκα και ότι οι φήμες αυτές ήταν μία προπαγάνδα εναντίον του. «Ο συγγραφέας πέθανε επειδή είχε ανάμειξη με τους αντάρτες. Αυτά είναι φυσικά ατυχήματα του πολέμου», είχε πει τότε ο Φράνκο.


Φωτογραφικό υλικό του Βιθνάρ 




Άποψη του χωριού Βιθνάρ
Άποψη της χαράδρας που εικάζεται ότι έγιναν οι εκτελέσεις του Λόρκα και άλλων

Σημείο που εικάζεται ότι έλαβαν χώρα οι εκτελέσεις μέσα στο φαράγγι


Μνημείο στο σημείο εκτέλεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου