Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Δώρα για το κεφάλαιο - Αφαίμαξη για το λαό

Με τη φράση «είμαστε διατιθέμενοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία είναι «στην τελική ευθεία για την επίτευξή της».

Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποστείλει κείμενο στους δανειστές με βάση το οποίο υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία. Από Βρυξέλλες και Βερολίνο αναφέρουν πως «έκλεισε» η αύξηση του ΦΠΑ με ενιαίο συντελεστή στο 18%, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και του χαρατσιού της «Αλληλεγγύης», σ' ένα συνολικό πακέτο μέτρων που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο για τους επιχειρηματικούς ομίλους η συμφωνία θα είναι επωφελής, καθώς όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ «στρατηγικός μας στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους με γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα».

Υποσχέθηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους και «εγχώρια εργαλεία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων» και ανέφερε την δημιουργία της «Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» αλλά και «ένταξη της Ελλάδας στο πακέτο Γιούνκερ» που μοιράζει ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις. Δεσμεύτηκε για την απλούστευση τους φορολογικού συστήματος και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για να μην εμποδίζονται επενδυτικά σχέδια.

Για όλα αυτά κάλεσε τους βιομηχάνους να στηρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος», τους κάλεσε επίσης να βοηθήσουν την κυβέρνηση να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων με την αποδοχή των συλλογικών διαπραγματεύσεων (όχι όμως την αύξηση του κατωτάτου μισθού), λέγοντας πως δεν θα είναι εμπόδιο στην κερδοφορία τους, αφού «δεν είναι αντιαναπτυξιακό» και ωφελεί την «υγιή οικονομία».


Μεγάλες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες θα φέρουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που θα επιβάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στο «Star» παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία βρήκε «θετική αποδοχή» από τους εταίρους της, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Για τις συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) θα ισχύει ΦΠΑ 6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Για τις συναλλαγές με μετρητά οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις μονάδες υψηλότεροι. Συγκεκριμένα θα διαμορφωθούν στο 9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και στο 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χαμηλότερο συντελεστή δεν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα, αλλά μόνο τα βασικά. Για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που σήμερα υπάγονται στο 13% ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα φορολογηθούν με 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.

Επομένως τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν από τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με 13% στους υψηλότερους συντελεστές, ενώ κάποιες μικροσυναλλαγές είναι πρακτικά αδύνατο να γίνονται με κάρτες και επομένως θα φορολογηθούν με 18%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι συντελεστές 6,5% και 15% θα ισχύουν και για τις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες και όχι μόνο με πιστωτικές. Μάλιστα όπως άφησε να εννοηθεί, θα φορολογηθούν οι πιστωτικές, ως «κίνητρο» για να επεκταθούν οι χρεωστικές κάρτες.

Για τα νησιά του Αιγαίου ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να έχουν «ειδική μεταχείριση», αλλά οι μειωμένοι συντελεστές θα ισχύουν μόνο για τους μόνιμους κατοίκους που θα κρατούν τις αποδείξεις και θα τους επιστρέφεται μια «μικρή διαφορά». Προφανώς και εκεί θα γίνουν αναπροσαρμογές, αφού η έκπτωση θα υπολογιστεί με βάση τους νέους συντελεστές που θα εφαρμοστούν πανελλαδικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου