Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Παίζουν με τις λέξεις για τις επικουρικές συντάξεις

Στο φόντο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προμηνύονται νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις λέξεις, «δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», είναι μια πολιτική γελοιότητα και μια τεράστια κοροϊδία σε βάρος των ασφαλισμένων, διότι όσο διατηρείται, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή μάλιστα που τα Ταμεία αναγκάζονται να καλύψουν τα ελλείμματα είτε με σπάσιμο ομολόγων, είτε με δανεισμό από άλλα Ταμεία, δηλαδή με μεγάλες απώλειες για τα χρήματα των ασφαλισμένων.


Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος πρέπει να καταργηθεί αμέσως και όχι μόνο ν' ανασταλεί ή ν' αντικατασταθεί από νέο κανονισμό παροχών ή νόμο με τις ίδιες επιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, ξεκαθάριζε σε τηλεοπτικό σταθμό πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται. «Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη κατάργηση. Είναι αναστολή επ' αόριστον», είπε, και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι οι δανειστές κάνουν μία υποχώρηση στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά με πλεόνασμα 2%».

Σε νεότερες δηλώσεις του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «αυτό το κάναμε (σ.σ. αναστολή και όχι κατάργηση της ρήτρας) διότι δεν θέλαμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά την περίοδο που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση»!

Ενισχύοντας την ίδια προπαγανδιστική τακτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, υποστήριξε προκλητικά ότι «δεν απασχολεί τους συνταξιούχους αν θα υπάρχει επ' αόριστον πάγωμα ή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος... Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις τους».


Mε άλλα λόγια αν ο στόχος του 2% δεν πιαστεί, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τη ρήτρα, οδηγώντας σε μείωση τις επικουρικές συντάξεις, όπως έκανε και η προηγούμενη.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κείμενο «συμφωνίας» που φέρεται να απέστειλε η Κομισιόν στην κυβέρνηση και διέρρευσε χτες, προβλέπεται ότι «δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Έτσι, η ρήτρα - λαιμητόμος για τις επικουρικές θα συνεχίσει να κρέμεται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, όσο η κυβέρνηση δεν την καταργεί οριστικά και μόνο την αναστέλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου